İKBEBET TARİFİ (Mardin usulü haşlanmış içli köfte)

İKBEBET TARİFİ (Mardin usulü haşlanmış içli köfte)
Hamuru için:
2 kase şişe (çekilmiş yarma)
1 kase kısırlık bulgur
2 yemek kaşığı toz kişniş
1 yemek kaşığı tuz


İç harcı için:
Yarım kg kıyma
1 kilo soğan (kırmızı soğan)
1 bağ maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım çay bardağı sıvıyağ
yeterince tuz

Yapılışı :
Hamur için bütün malzemeleri derin bir kaba alıp üzerine, tamamen ıslanacak kadar su ilave edip karıştırın. Üzerini kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
İç harcı için, soğanları çok küçük olacak şekilde doğrayın. Üzerine bir miktar tuz döküp ovun. Süzgece alıp yıkayın, elinizle suyunu sıkıp bir kenara alın. Kıymayı derin bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin. Suyunu çekince baharatlar, tuz ve soğanını ilave edip kavurmaya başlayın. Soğan iyice yumuşayana kadar pişirip altını kapatın. İnce ince kıydığınız maydanozları ekleyip karıştırın, ılımaya bırakın.
Derin bir kaba ılık su koyun. Elinizi suya batırıp, dinlendirdiğiniz hamuru yavaş yavaş yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Önce işaret parmağınızla hamuru çukurlaştırın. Bir miktar bu şekilde açtıktan sonra işaret ve orta parmağınızı birleştirip, iyice inceltene kadar, parçalamadan açmaya devam edin. Açtığınız hamura hazırladığınız içten 1 tatlı kaşığı koyun. Elinizi ıslatıp hamuru parmaklarınızla bastırarak kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kuru bir bezin üzerine dizin. Hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Yarım saat dinlendirin.
Büyük bir tencereye bolca su ve bir miktar tuz koyun. Su kaynadıktan sonra içli köfteleri tek tek içine atın. Yapışmaması için kevgirle arada bir karıştırın. Köfteleri 12-15 dakika haşlayın. Haşlanan içli köfteleri kevgirle alın. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder